2 augustus 1940, Hobélaan in Veurne : Will Tura wordt als Arthur Blanckaert geboren. Hij is de vierde in een gezin van vijf kinderen: Hubert, Staf (+'98), Jacqueline en Jean-Marie (+). Het wordt reeds vroeg duidelijk dat Will voor een muzikale carriere in de wieg gelegd is: hij heeft meer belangstelling voor zijn mondharmoncia en muzieknoten dan voor de schoolbanken. Hij leert accordeon en drums spelen, later ook piano. 'Tuurke Blanckaert, de jodelende cowboy' is pas negen wanneer Walter Richard hem voor een optreden in de 'Cinema Eldorado' boekt. De jonge zanger staat op de planken met het orkest 'De Nachtvlinders' van Harry Cogge en ontpopt zich als een getalenteerd imitator van Gilbert Bécaud en Nat King Cole. Hij is 15 wanneer hij een job krijgt bij Freddy's Dansorkest, als ... gitarist. Vader Blanckaert doet overuren om de gitaar te kopen, Will geeft zichzelf een snelcursus en fietst samen met broer Staf naar de optredens.

In 1957 tekent Will een platencontract (op Palette) met de grootste Belgische uitgever van het ogenblik, Jacques Kluger. Tura's eerste singles, op 78 toeren, zijn vertalingen van Amerikaanse successen zoals "Bye bye love", maar Jacques Kluger stimuleert hem om eigen liedjes te componeren.

Op 2 augustus 1958, zijn 18de verjaardag, treedt hij voor de eerste keer solo op, onder de naam WILL TURA. Per tram, trein en bus, met de gitaar in de hand, van De Panne (waar de familie Blanckaert sinds een tijdje woont) naar Erpe-Mere.

In juni 1959 doet hij zijn 'drie dagen' in t' Klein Kasteeltje: tijdens zijn legerdienst (hij moet o.a. de spoorwegen bewaken om de sabotage n.a.v. de eenheidswet te vermijden) doet hij zijn eerste televisie optreden in het Amerikaans theater.

Begin van de jaren '60 neemt Jean Kluger, zoon van Jacques (die zwaar ziek is) de taak van producer over. 40 jaar later is Jean Kluger nog steeds de producer en uitgever van Will Tura.

In 1962 verhuist de familie van De Panne naar Steenokkerzeel. Tijdens zijn vakantie in dat jaar, schrijft Will een melodie op een bierviltje en Ké Riema zet er tekst op. Will scoort zijn eerste hit met "Eenzaam zonder jou". Dertig jaar later zal een opiniepeiling in een krant dit lied als grootste Vlaamse hit aller tijden bestempelen. Het hek is van de dam, elke single die Tura uitbrengt, en dat zijn er twee à drie per jaar, wordt een nummer 1- hit. Tura componeert zelf het gros van zijn liedjes, die van tekst worden voorzien door Nelly Byl. Zij zal bijna al zijn liedjesteksten schrijven, waarvan meer dan honderd hits. Je kan stellen dat Tura meer dan 10 jaar onafgebroken nummer één zou staan in de hitparade!

Will houdt van snelle wagens: de kever wordt in 1963 vervangen door een Karman Ghia, omdat die op een Porsche lijkt. Zijn moeder leert vrij laat autorijden, maar is ook een snelheidsduivel en krijgt thuis de bijnaam 'Fangio'.

In 1968 krijgt hij op het Midem te Cannes de Trofee voor de best verkopende platenartiest in België. Hij is niet alleen een gevierd zanger: ook zijn composities doen het. Caterina Valente, Betty Curtis en Camillo zingen zijn "Tender Passion", Etta Cameron brengt "It takes a lot of love" en "lf you stop loving me", Michael Holm zal nummer één worden in Duitsland met "Vaarwel" en Ringo nr 1 in Frankrijk met "Goodbye Elvis".

1970: Eerste ontmoeting met Jenny Swinnen.

1971: Will wordt de derde ereburger van Veurne. Hij deelt deze eer met Koning Albert I en Paul Delvaux!

22 maart 1973: Will huwt Jenny. In datzelfde jaar brengt hij ook zijn eerste LP uit op het goednieuwe Topkapi label. Vlaanderens meest begeerde (ex)vrijgezel hoeft zich geen zorgen te maken over zijn populariteit. De single "Verboden dromen" wordt zijn zoveelste Nummer 1.

Op 31 maart 1974 laat Tura, als eerste Belgische en Vlaamse artiest, de rocktempel Vorst Nationaal vollopen en op 16 oktober, datzelfde jaar viert het gezin de geboorte van zoon David.

In 1975, 21 november, wordt zijn dochter Sandy geboren. "De mooiste bloem die ik ooit zag opgroeien" zoals een ontroerde Will het tijdens het Tura in Symfonie concert in 1992 zal zeggen...

In maart 1977 is het feest voor de fans van Tura die in Vorst Nationaal zijn 20-jarige carriere viert. Van dat concert verschijnt ook een dubbel-lp. Op 11 oktober 1979 schrijft de pers "Tura op één rij met Sadat, Kennedy en Von Karajan. De Vlaamse zanger ontvangt de 'Dag Hammarsjköld prijs' wegens zijn artistieke verdiensten en zijn rechtstreekse en onrechtstreekse inzet waarmee hij gedurende zijn 22-jarige carriere het leed van de mensheid heeft verzacht." Datzelfde jaar is Will Tura de Vlaamse Top of the Bill op het podium van de Brusselse Grote Markt.

1981: Overlijden van Will's vader. "Hopeloos" uit het album "Tura 81" levert hem een hit op in Nederland. In oktober concerteert Will voor het eerst gedurende een week in de Brusselse Passage 44. Deze concertreeks is de voorbode van wat later zal bekend worden als de 'Tura in Concert'-optredens; totaal verschillend van de bals, qua aanpak.

In 1982 gaan de Rode Duivels naar Spanje en Tura voor de derde keer naar Vorst Nationaal (16 oktober). De dubbel-lp "25 jaar Tura" staat vol nieuwe versies van oude Tura-toppers. "Eenzaam zonder jou '82" wordt opnieuw een hit.

Tura verricht baanbrekend werk in Vlaanderen door het optimaal benutten van nieuwe technieken, door een zoektocht via synthesizers naar klanken en muzikale effecten, kortom door zijn inventiviteit. Dat is te horen op de elpee "Tura 82" met de hits "Twee verliefde ogen" en "Katia". Hij blijft 'De Man van het Jaar' en absolute Nummer 1 in alle populariteitspolls en hitparades. Een jaar later volgt logischerwijs "Tura 83" met "Ga nooit alleen naar Venetië", "De waarheid" en "It takes a lot of love" in duet met Patricia Paay!

Op "Tura 84" schitteren de hits "Vergeet Barbara" en "Voorbij". Eind 1984 gaat hij naar Nashville om samen met de legendarische begeleidingsgroep van Elvis Presley de LP "Tura zingt Presley" op te nemen. De single "In de ghetto" wordt nummer 1.


In 1985 ziet het Sibesa (IFPI) jaaroverzicht van de best verkochte LP's er als volgt uit:

1. Tura zingt Presley
3. Tura 85 - live in Concert
4. Waar een Wil'l' is


1985: Van januari tot april maakt Vlaanderen kennis met het Tura in Concert-concept en in augustus is Will dé verrassing op Marktrock Leuven. Dit optreden is een openbaring voor de rockers en zeker niet vreemd aan de geboorte van een mooi cadeau dat Tura vijf jaar later zal ontvangen: Turalura, Rockers zingen Tura. 1987: Sandra Kim won in '86 het Eurovisie Songfestival en is te gast bij Tura die voor de vierde keer Vorst Nationaal aandoet met Tura 2000. Ook hiervan komt een elpee en cd uit. Will zingt "Gordelen moet je doen" en neemt in Engeland de plaat "Ouvertura" op: zijn eigen composities uitgevoerd door het London Symphony Orchestra o.l.v. Robert Groslot.


1988 is op artistiek vlak een scharnierjaar waarop Will de volgende jaren zal werken. Hij ontmoet Steve Willaert met wie hij de muziek schrijft voor “De zoon van de schrijnwerker”, een creatie van het Mechels Miniatuurtheater. Steve drukt voor het eerst zijn stempel op de arrangementen van het nieuwe album en tevens de eerste CD-release “Ik zing alleen voor jou”. In het najaar heeft Will een auto-ongeval dat hem een verbrijzelde knieschijf maar ook de megahit “Mooi, 't leven is mooi” zal opleveren.


In december wordt Tura in privé-audiëntie ontvangen door Koning Boudewijn. Helaas zet het overlijden van zijn jongere broer Jean-Marie, die reeds enige tijd ziek was, een vreselijke domper op de euforie. De toenmalige hit van Will zit meteen in "Tien om te zien", het populaire muziekprogramma van de prille zender VTM. Dat jaar worden Tura-hits door de new beat-molen gehaald door Sampling for Two in de hit "Shoa rut".

In 1990 wordt Will uitvoerig gevierd voor zijn vijftigste verjaardag door alle media (in het bijzonder door Radio 2) en door het kruim van de Vlaamse variété en popartiesten met de tribute platen "16 voor Tura" (met o.m. Dana Winner en de Strangers) en "Turalura, Rockers zingen Tura" (met o.m. Soulsister en Jo Lemaire). Op 3 augustus vieren 15.000 mensen zijn verjaardag tijdens een uniek openluchtconcert in Veurne. De CD's "Tura Vandaag", "De 60s Collectie" en "De 70s collectie" breken alle records in de verkoop.

In 1992 staat Will 35 jaar aan de top. Hij bewijst opnieuw dat hij alle muziekgenres aankan. Van de CD "Met Rock & Roll in mijn hart" naar "Moa Ven Toh" tot de complete verrassing "Tura in Symfonie" in Vorst Nationaal. In de zomer van '92 scoort de zanger een superhit met "Helena". De "Moa Ven Toh"-toernee in 1993 is een absoluut succes en het publiek blijft uit de bol gaan voor zijn liedjes. De compilatie "Tura's grootste hits" verkoopt in een mum van tijd 50.000 exemplaren. Wanneer Will eindelijk wat kan rusten in het zuiderse St. Tropez komt telefonisch het bericht van het overlijden van Z.M. Koning Boudewijn... Will komt terug naar Brussel en zal tijdens de begrafenisplechtigheid op 1 augustus alle Belgen ontroeren door zijn vertolking van "Ik mis je zo" en "Hoop doet leven". Enkele dagen later komt zijn nieuwe single, die dadelijk in alle hitlijsten scoort, op de markt: "Boven de wolken". De "Hoop doet leven"-CD haalt goud in voorbestelling en bevat ook Tura's bijdrage aan de begrafenis van Boudewijn.

1994: een "Hemelsblauw" jaar: dit liedje stond maar liefst gedurende 13 weken op Nummer 1 in Tien om te Zien en werd unaniem verkozen tot beste Vlaamse productie van het jaar. Eind '94 mag Will hiervoor een Zamu Award in ontvangst nemen. In november zingt Will opnieuw in Vorst Nationaal. Gedurende 3 dagen geeft hij uitverkochte "Tura in Symfonie 2"-concerten. Het succes, ditmaal nog groter dan de eerste in Symfonie, resulteert eind 1994 in een Platinum Award.

1995 zal altijd getekend blijven door het verlies van die ene persoon waaraan hij zoveel te danken heeft: zijn moeder.

Begin '95 mag Will, voor de derde opeenvolgende keer, Het Gouden Oog (categorie Beste Zanger) in ontvangst nemen. Een tweede onderscheiding valt hem te beurt: de benoeming als cultureel ambassadeur van Vlaanderen. Amper 1 week na de release haalt Will's nieuwe studio album "Bloed, Zweet en Tranen" de goudstatus! Eind oktober pakt hij als eerste Belgische zanger uit met een volledig nieuw concept: "Tura in studio", maar de cd doet het niet zo goed...

April: release van de cd "Europa" (15 Tura liedjes in de talen van het Europa der Culturen), verwezenlijkt in opdracht van de Vlaamse Regering. In de zomer worden de baloptredens voortaan vervangen door een nieuwe formule: Tura Special, die door de fans enthousiast onthaald wordt. Oktober: Will beleeft zijn Mooiste Moment in het gelijknamige programma van Luc Appermont: goed voor meer dan 1.200.000 kijkers en een marktaandeel van niet minder dan 51%! Op 8,9 en 10 november laat Will opnieuw Vorst Nationaal vollopen voor de derde editie van "Tura in Symfonie" met o.m. Samson en Get Ready als gasten! De première wordt onder meer bijgewoond door H.K.H. Prinses Astrid en optredens worden telkens met staande ovaties afgesloten.

1997: Naar jaarlijkse traditie begint de nieuwe concerttournee vanaf januari. Het repertoire bestaat zowel uit oudere nummers als blijvende hits en nieuw werk, (o.a. de hitsingle "De Zomerboogie-woogie") dat later op hetjaar op de CD "Puur Tura" zal verschijnen. Will moet in december onder het mes: een knobbel op de stembanden wordt weggehaald. In dezelfde periode verneemt hij dat zijn broer Staf kanker heeft.

23 januari 1998: première van de concerttoer en een tweevoudige vuurproef... die hij met glans doorstaat. Zijn stem klinkt als nooit tevoren en Staf die niet langer achter de knoppen zit, heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe technische ploeg perfect werkt. De toer duurt tot 17 mei, en elke keer opnieuw zal het publiek hem rechtstaand danken, feliciteren en steunen.

Op 3 juni 1998 verliest Will broer Staf, zijn grootste vertrouweling . Will zingt voor hem "Alleen gaan" (My way).

November '98: 'Tura in Vorst' of 'Will, 40 jaar live'. Een verjaardag die natuurlijk in Vorst Nationaal wordt gevierd en die het publiek niet gauw zal vergeten. Bart Peeters zingt "Gelukkige verjaardag", Frank Galan zingt "Hopeloos" in het Spaans.

Na de concerttoer in '99, legt Will zich toe op de opname van de "Gospel" en "Kerst"-CD die in november wordt uitgebracht en ondersteund door een toernee in 12 Vlaamse kerken. Medio 2000 brengt Will een nieuwe cd uit, precies op de dag van zijn 60-ste verjaardag: "Ware Liefde" verschijnt op 2 augustus 2000. Enkele dagen later viert Will zijn 60-ste verjaardag met een gratis openluchtconcert in Veurne. Van dit album worden "Kom doe de line dance" en "Ware liefde" top 10-hits. Daarna wordt het wat stiller rond de zanger...

In april 2002 komen we te weten waarom. Tura kondigt de release aan van “De mooiste droom” met The London Philharmonic Orchestra! Aan de opnames werd twee jaar gewerkt in de Abbey Road Studio. Op 5 april kwam "De mooiste droom" uit: 12 tracks, geschreven door Dirk Blancke, Jan Savenberg, Bart Peeters en Philippe Robrecht en met nieuwe versies van "Eenzaam zonder jou" en "Alleen gaan".

In de zomer van dat jaar scoort Will nog eens een échte Vlaamse top 10-hit met de remix van "Maria". Ook "Morgen gaat ze weg" verschijnt nog op single.

Eind november 2002 ligt "Gospel live" in de winkel: een dubbel-cd live opgenomen in de studio met o.m. Jody's Singers.

2009 : Op zijn 69ste brandt de ambitie heviger dan ooit en is Will Tura klaar om Vlaanderen te verbazen! Zijn nieuwe project is er ééntje recht uit het muzikale hart. Met Onvergetelijk / Unforgettable neemt hij je mee naar de tijd dat Frank Sinatra, Dean Martin en Nat King Cole de dienst uitmaakten. Will nam enkele van hun onvervalste Croonerklassiekers onder handen en goot ze in onwaarschijnlijk mooie Nederlandstalige versies. Onvergetelijk / Unforgettable bestaat, zoals de titel al doet vermoeden, niet enkel uit de Nederlandstalige versies, Will brengt op deze sublieme dubbelaar ook de originele Engelse songs.

Op 10 september 2009 ging de muzikale droom van Will Tura in vervulling. Ondersteund door een 21-koppige live band mocht Will Tura vrienden en genodigden laten kennismaken met het repertoire van zijn gloednieuwe cd.

De locatie was het fabelachtige Plaza Theater te Brussel.

Het volledige live concert werd vastgelegd op DVD zodat iedereen getuige kan zijn van het onvergetelijke meesterwerk van levende legende Will Tura.


2009 : Will Tura staat al meer dan een halve eeuw op de planken, bracht meer dan honderd platen uit, was de eerste Vlaamse artiest die in 1974 Vorst Nationaal liet vollopen, stond ruim negenduizend keer op een podium en als een bevlogen topsporter treedt hij nog steeds op. Hij heeft een gigantisch palmares en speelde een cruciale rol in de Vlaamse muziekwereld. Maar wie is Will Tura eigenlijk?

In interviews met de pers is Will steeds op zijn qui-vive, maar zijn dochter Sandy kent hem door en door. Zij was dan ook de aangewezen persoon om de biografie van Will Tura te schrijven. De hechte vader-dochterrelatie zorgt voor onverwachte inkijkjes in zijn leven..

Nooit eerder liet Tura in zijn hart kijken, nooit eerder was hij zo openhartig als in dit boek. Sandy slaagt er als eerste in alle muren rond Tura’s hart te slopen.

De lezer krijgt een genuanceerd beeld van wie Will Tura werkelijk is en hoe hij zijn rol als zanger, componist, performer, vader, echtgenoot, broer, schoonzoon, collega en werkgever beleeft. Hij spreekt vrijuit over zijn twijfels, onzekerheden, dromen, vreugde en verdriet, ambities en spijt.

En over het verschil tussen Arthur en Tura.

Ook familieleden, collega’s en muzikanten lichten een tipje van de sluier op.

Zo wordt deze biografie een uniek boek vol mooie en kwade herinneringen, grappige en droevige verhalen en boeiende weetjes over een rasartiest die leeft voor zijn twee passies: de muziek en zijn gezin.


2010 : In de Ethias Arena van Hasselt genoten tienduizend fans van 'Tura 70', een volksfeest met zeventig artiesten en muzikanten op het podium.

Tijdens de show waren zeventig hits van Tura te horen, een aantal werd tijdens de pauze in een mix gedraaid door de Belgische technogod CJ Bolland. Aan het eind van de show kreeg Tura een gouden plaat voor 'Tura 70 - Helemaal Tura'. Van die cd-box werden in twee weken tijd tienduizend stuks verkocht. Tura sloot de show af met een ode aan zijn thuisbasis ('M'n verre Veurne') én de streek waar de roots van zijn vrouw Jenny liggen ('Limburg, Limburg allein'). In de staart van de show zongen Tura en Helmut Lotti 'My way'.


Turalura 2 Exact twintig jaar geleden kwam Humo op het idee de vijftigste verjaardag van Will Tura te vieren door rockers zijn muziek te laten coveren. Een uniek en eenmalig idee, dacht iedereen toen, maar zie: Will Tura is ondertussen zeventig, en de man staat er nog steeds. Sterker nog: zijn muziek inspireerde alweer een nieuwe generatie groepen en artiesten tot een gloednieuwe, tweede 'Turalura'. Het concept bleef exact hetzelfde als toen: veertien tracks uit Tura's rijke carrière die gecoverd worden door het kruim van de hedendaagse Belgische alternatieve scene, van Arid, Daan, Mauro, Triggerfinger en Arno, tot Eva De Roovere, Customs en The Hickey Underworld, én met een productie onder de vakkundige leiding van de tandem David Poltrock-Mario Goossens.Het resultaat zijn veertien tracks die niet alleen de rijkdom van de inlandse pop in de verf zetten, maar ook de veelzijdigheid van Tura's songs zelf: soms vrolijk en licht , maar evengoed melancholisch, donker en teder. De meeste van deze groepen traden ook aan tijdens een Turalura-concert in de Brusselse Ancienne Belgique, waarin Tura als eregast ook meezong.


In 2015 gaf Will Tura op zijn 75e verjaardag een groots verjaardagsconcert op de Grote Markt van Veurne. Tura 75 was in een paar dagen uitverkocht. Het werd een live show met Tura's eigen band, aangevuld met het blaas-ensemble The Heavy Horns en backingvocals the Jody Singers. De band van Will Tura bestaat uit Steve Willaert, Johnny Sax, Blue Jerry, Alain Verriest, Marc Cortens en Gert Meert.